Egy álom beteljesül

A globális klímaváltozáshoz való alkalmazkodás a Bábolna TETRA Kft.-t, mint nemzetközi mércével is számon tartott hazai baromfinemesítő vállalatot a hús hasznosítási irányban arra késztette,

A globális klímaváltozáshoz való alkalmazkodás a Bábolna TETRA Kft.-t, mint nemzetközi mércével is számon tartott hazai baromfinemesítő vállalatot a hús hasznosítási irányban arra késztette,

hogy a konzorciumvezetővel közösen egy olyan új kutatás-fejlesztési projektet indítson, melynek célja a magas környezeti hőmérséklet elviselésére alkalmas, közepes növekedésű, színes tollú, nem ipari, hanem az ökológiai tartás igényeinek (is) megfelelő új tyúk genotípus kinemesítése.

A program keretében fejlesztendő prototípus termék a TETRA HT (úgymint = hő tűrő, Heat Tolerance) amely a bábolnai baromfitenyésztés által az 1980-as évek elején létrehozott és ma is igen népszerű kettős, azaz vegyes hasznosítású hibrid, a TETRA H továbbfejlesztése, tulajdonképpen a TETRA HB Color kopasznyakú változata (1. kép). Ez a húscsirke lényegesen jobb hőleadó képességgel rendelkezik (2. kép), és nem mellékesen jobb a vágási, valamint a mellfilé kihozatala.

10 hetes csirke hőkamerás felvétele a testfelület max. és min. értékeivel

A projekt a nemesítő munka Kaposváron megvalósuló feladatinak támogatására a régi brojler istálló teljes újjáépítését vállalta. Ahogy azt mondani szokták a régiből kő kövön nem maradt, legfeljebb szakmai elvek átmenekítéséről lehetett szó. Az új „Ökológia baromfi-teljesítményvizsgáló laboratóriumban” (3. kép) 16 kísérleti csoport elkülönítésére van lehetőség, és az épületen belül kialakított 9 m2-es fülkékhez távvezérelt kibúvónyílásokkal csatlakozó és ugyanakkora alapterületű „veréb biztos” kifutók állnak az állomány rendelkezésére. A világítást a legmodernebb számítógéppel vezérelt LED technológia biztosítja, melynél követelmény volt a természetes megvilágítás spektrumát leginkább közelítő mesterséges fény előállítása, ami ugyanakkor zárt rendszerű üzemeltetés esetén a monokróm fény hatásának vizsgálatát is képes lehetővé tenni a kutatók számára. Fiatal állomány nevelésekor a teremfűtést a mennyezeten elhelyezett infra panelek biztosítják. A mesterséges légcsere most is alagútszellőztetéssel történik, melynek hűtési hatékonyságát beépített evaporatív panelek segítik. A vízellátás biztonságát szolgáló napi tartályok, a gyógyszeradagoló, a kifutók UV védelmét biztosító speciális polikarbonát tető, az épület oktatási céllal történő körbejárási lehetősége mind-mind minimum követelmény volt. Ezzel együtt a tesztistállóban nemcsak nevelni, hanem felnőtt baromfit tojatni is lehet. Az új istálló azonban nemcsak színében lett zöld, hanem működésében is, mert energiaellátása a közeli napelem park megújuló energiájával biztosított.

Ökológiai Baromfi Teljesítményvizsgáló Laboratórium

És mi a megvalósult álom? Mind a 16 fülkében telepített digitális állatmérleg működik, amely egyetlen rendszerré van összeépítve, és amely segítségével növendék kortól a kísérleti baromfi csoportok súlygyarapodása folyamatosan monitorozható.